Dagboek van mijn (voorlopig) laatste Fazer

Startpagina: Home Motor

Op deze pagina heb ik tot 22 juli 2009 een dagboek bijhouden met  wetenswaardigheden inclusief de kosten van mijn destijds nieuw gekochte Yamaha Fazer.
Lees wel van beneden naar boven om het verhaal van begin af aan te kunnen volgen!
De kosten van benzine zal ik hier niet vermelden, dat kun je vinden op de pagina Benzineverbruik.
 
Datum  Omschrijving
Kosten
22 jul 2009
km 62400
Fazer is verkocht aan Pascal. Het is zijn eerste motor en ik hoop dat hij er veel plezier aan gaat beleven.

Mijn volgende motor wordt een zwarte BMW R1200R. Dit is een naked bike wat BMW het Urban segment noemt, net zo naked als een naked FZ1 zeg maar. Wel met een klein sportschermpje erop.
 

 

10 jul 2009
km 62000
Fazer krijgt een grote schoonmaakbeurt. Ook de uitlaatbochten zijn eraf geweest en geschuurd en opnieuw gespoten met warmtebestendige zwarte verf. Wellicht komt inruil op een nieuwe(re) motor ter sprake.
Kiezen is moeilijk! Wordt vervolgd...

 

28 mrt 2009
km 60597
De achterband is vervangen. Er zit weer een nieuwe Metzeler Roadtec Z6 op. De vorige heeft het welgeteld 19397 km op en dat is aardig wat voor een achterbandje. Zie nieuwe banden voor de details en foto's.

 

24 mrt 2009
km 60500
De 60k staan er nu ook op. De achterband begint nu aardig te slijten. Gisteren alvast een nieuwe Metzeler Roadtec Z6 besteld, die verwacht ik vrijdag binnen te hebben. Vandaag weer eens een lange snelwegrit gemaakt (vice versa naar Zwolle), met al die wind niet echt prettig en eigenlijk ook best vermoeiend, maar waarschijnlijk wel een goede training voor september want dan ga ik een Bergtraining doen met de motor.

 

07 mrt 2009
km 59900
Als completering van de 60k beurt zijn nu ook de NGK CR9 bougies vervangen door NGK CR8 (iets warmer). Ik heb nu bij de montage iets kopervet gebruikt (hierover zijn de meningen nogal verdeeld, maar ik heb er toch een goed gevoel bij) Tevens vorige week de remblokken achter vervangen.

Zie 60 k

28 feb 2009
km 59700
De Accu is nu ook vervangen. Na 7,5 jaar mocht dat wel eens een keertje. Weer een onderhoudsvrije gekocht. Het is een Saito CT12B-4/GT12B-4 12V/11AH en hij koste 78,95 bij Louis.de.

EUR 79,-

22 feb 2009
km 59500
Inmiddels op 20-12-2008 de 60k beurt al gedaan. Binnenkort wel de achterband vervangen want die begint aardig te slijten. Het is een koude januari geweest en motor heeft dus veel binnen gestaan om de pekel en gladheid te vermijden. Remblokken achter moeten binnenkort ook nog even vervangen worden.

 

15 aug 2008
km 55400
Vandaag het luchtfilter vervangen en de carbs gesynchroniseerd. Ze stonden maar een heel klein beetje fout, maar het loopt nu nog weer wat mooier. Banden zijn nog goed en ook de remblokken hebben nog genoeg. Op 60k maar weer even olie verversen etc en de rest van de kleine beurt doen.

 

28 jun 2008 Inmiddels bijna 55k met deze FZS600 afgelegd. Nog steeds een betrouwbare motor die nog geen klap verkeerd heeft gegeven. Misschien binnenkort weer eens een afstelbeurtje geven op de carbs. Dan loopt die net weer wat mooier.

 

6 apr 2008 De Fazer weer eens een goede poetsbeurt gegeven en er kwam weer een mooie motor onder vandaan. Willem kwam vandaag zijn nieuwe FZ1 Fazer even showen. Een heel mooie motor hoor! Toch blijf ik nog even economisch doorrijden op mijn FZS600 want 1 op 19 en lage onderhoudskosten is ook best lekker als woonwerk vervoer.

 

15 jan 2008 Het weer is nu weer herfstachtig. Soms gelukkig wel een droge weg. Het blijft al wat langer licht en de Fazer loopt nog goed zonder olieverbruik.

 

13 dec 2007 Het weer wordt winters: een stuk kouder en weer pekel op de weg. De koppeling neigt nu eerder tot doorslippen bij fel optrekken dan voorheen. Dit heeft toch met de nieuwe synthetische olie te maken.

 

03 dec 2007 De 50k is gepasseerd. Het verbruik was bij de laatste tankbeurt 19,16 km op 1 liter. Fazer loopt en schakelt erg netjes, alleen zit het weer wat tegen. Regenachtig en winderig, maar als het wegdek weer droog is, kun je toch wel weer lekker doorrijden.

 

16 nov 2007 Motor loopt best netjes met de nieuwe olie en bougies erin.
Binnenkort na wat tankbeurten eens kijken of dit nog invloed heeft op het verbruik. Buiten begint het aardig af te koelen en zijn de op en afritten hier en daar best wel verraderlijk. Rustig aan er doorheen en overeind blijven.

 

09 nov 2007 50k beurt gedaan voor de Fazer. Weinig opmerkelijks te melden. Wel voor het eerst volledig synthetische olie erin.

 

17 sept 2007 Weinig nieuws te melden. Nog steeds een probleemloze motor. Er zijn weer een hoop nieuwe motoren te koop zoals bv de streettriple van Triumph, maar puur op verstand en gebruiksgemak moet ik gewoon lekker blijven doorrijden, dus dat doe ik nog maar weer een herfst en wintertje.

 

20 juli 2007 Deze Fazer loopt toch nog steeds het mooiste, koude start is altijd zonder choke te doen en ook stationair loopt die netjes. Inmiddels staan hier al weer ruim 47k op en rijdt die nog als nieuw. 
Ook de bandjes (Metzeler ME6) geven veel vertrouwen en sturen heerlijk. Eigenlijk veel neutraler dan een Bridgestone zonder b.v. in een bocht te vallen of wijd uit te gaan. De achterband zit er al weer ruim 6k op en ziet er gewoon nog vrij rond uit. Eigenlijk z.g.a.n. dus nog. Dit gaat dus een hoog kilometrage opleveren voor een geweldige sporttoerband.

 

24 juni 2007 Dit weekend een toerrit naar Apeldoorn gereden en terug via Wijk bij Duurstede langs de Lek. Leuk getoerd rond de omgeving van Apeldoorn.

 

30 mei 2007 Voorbandje vernieuwd op km stand 45300. Nu staat die helemaal op Metzeler ME6.

De zwarte Fazer is sinds gisteren al verkocht, dus gaan we hier met de zilveren verder en wordt het zwarte dagboek afgesloten.

 

20 mei 2007 Omdat mijn zwarte Fazer te koop staat, is de zilveren Fazer weer mijn eerste vervoer en staat de zwarte dus te wachten op een nieuwe eigenaar.

 

02 mei 2007 De zilveren staat nu op 45k en wordt weer wat meer gebruikt, nu staat de zwarte weer even stil. Ook afgelopen zondag weer samen met Marijke een klein ritje gemaakt door het Westland. Morgen wederom een ritje Hilversum, mooi weer dus niet echt een straf.

 

20 apr 2007 De zilveren weer van stal gehaald en voorbereid vor een toerritje Zeeland van morgen. 44600 km staan er na 5,5 jaar pas op, dus loopt die nog steeds als een zonnetje.

 

03 apr 2007 Pas nog even ermee naar Hilversum gereden. Rijdt ook nog steeds erg goed deze fazer, maar maakt niet meer zoveel kilometers. Wel nog even de tankdop verwijderd en de tank rond de tankdop tegen roesten behandeld en dus ook weer netjes in de lak, want bij de schroefgaten komt door regenwater toch snel wat roest te voorschijn.

Voor de behandelingSituatie vr de behandeling 

Na de behandelingNa de behandeling weer helemaal gaaf!

 

 

09 mrt 2007 Nog even de accu voor de zekerheid wat opfrissen en dan kan die komend weekend ook weer eens uitgelaten worden. De zwarte Fazer maakt op dit moment de meeste kilometers.

 

16 feb 2007 De voetsteunen voorzien van nieuwe rubbers. Na zo'n 40k waren ze toch wel iets versleten. Vooral aan de schakelkant was het nodig.
wel een beetje loctite gebruikt zodat de schroefjes niet lostrillen.

EUR 25,-

28 jan 2007 Vandaag weer even uit de winterslaap gehaald om de boel een beetje in conditie te houden (accu / benzine etc).
Op de terugweg op Wippolderlaan bij stoplicht Wateringse Veld flitste er iets toen ik vanaf stilstand wegreed bij groen licht op de linkerrijstrook. Vreemd omdat die op groen ging en mijn snelheid vanaf stilstand nooit te groot kan zijn. tijdstip 10:30 uur even noteren maar. (naschrift:Nooit iets van gehoord)

Nu staat die weer lekker onder een doek te wachten op het voorjaar.

 
04 jan 2007 6 jaar FZS600 achter de rug en nog steeds veel plezier met dit model. Ik houd ze nog wel weer een jaartje.

Even uit de winterslaap gehaald om de boel een beetje in conditie te houden (accu / benzine etc) Fazer stuurt erg goed met deze achterband ondanks de lagere temperaturen (wel nog te warm) 

De komende weken gaat deze weer op stal en neemt de zwarte het weer over.

 
14 nov 2006 Nog niet zoveel te melden. wel het voorwiel een keertje omgewisseld met de andere Fazer om het stuurgedrag van de Metzeler Sportec M1 (120/70) te testen. Zoals ik als dacht verdwijnt de shimmy en wordt het insturen iets minder flitsend. Het lijkt er ook op dat de bredere achterband van de zwarte Fazer (170/60) de stuureigenschappen ook wel erg benvloedt. Zowel de BT014 als de Metzeler Sportec M1 van de zwarte Fazer beginnen nu toch wel aardig te slijten.

Ook het monorack heeft nu de gewone grondplaat weer gekregen. Hierdoor kan ik de 2 koffers die ik heb nu op 3 verschillende motoren gebruiken en dat met 1 klik van het monokey syteem!

Fazer loopt nog steeds erg netjes, maar dreigt dit najaar al in een vroege winterslaap terecht te komen. Nu kan de zwarte Fazer de kilometers maken in de natte en vieze maanden die volgen.

 
29 sept 2006

km 43500

De Fazer heeft er weer 1000 km bij waarvan 720 km in 2 dagen.
Achterbandje begint nu ietsje te slijten, nog niet veel maar wel net te zien, maar dat mag wel na 2300 km. Voorband (nog BT014) slijt wel aardig snel, daar ga ik binnenkort eens mee experimenteren in combinatie met mijn zwarte Fazer, dan weet ik ook wat een andere voorband voor het stuurgedrag betekent.
 
20 sept 2006

km 42400

De laatste maand toch aardig wat kilometers gemaakt, waarvan 3x een toerrit. Ik heb de smaak van vorig jaar weer te pakken, maar nu gelukkig met hulp van GPS (Quest).
Ook een nieuwe helm bijgekocht (een Craft Eagle EX1) een zwarte dit keer, omdat de zilvere uitvoering op was. Besteld in Duitsland en na 1,5 week in huis. (EUR 110 ipv ruim 200 omdat het model er uit gaat)

Achterband bevalt ook goed, je kunt er goed mee sturen en geeft ook voldoende grip als het wat vochtiger is. Band zit er dus ook al weer 1200 km op en ziet er nog helemaal gaaf uit.
 
17 aug
2006

km 41200

Vandaag bij inspectie van de achterband helaas een vreemd voorwerp in het profiel gevonden. Ja hoor het blijkt een krammetje te zijn die zich schuin in de band heeft gewerkt. Als ik hem eruit haal, hoor je de band leeg lopen. Nu staan de slijtage-indicatoren al aardig dichtbij het loopvlak, dus was de band al een stukje op weg, maar alles bij elkaar heb ik toch niet zoveel plezier van deze BT014 gehad.
Bij km stand 35250 ging die erop en nu staat die op 41200, dus dat is in bijna een jaar slechts bijna 6000 km. Heel wat minder dan de BT020NT die er daarvoor er zo'n 18k had opgelegen en eigenlijk nog niet eens helemaal vierkant en glad was. Nu mij maar eens goed orinteren op de nieuwe achterband. Hier en daar wat testen nalezen en wat meningen op Internet bekijken en dan kom ik er wel uit. Voorlopig dan maar weer even met de zwarte Fazer rijden.
Het wordt geen BT014 meer omdat die wel aardig grip gaf in de regen, maar mij te snel slijt! Het verschil met de BT020 qua grip was eigenlijk niet eens zo groot. Zie hier wat het is geworden qua achterband.
 
12 aug
2006
Gisteravond weer samen met Marijke een stukje Zuid-Holland gereden, Fazertje startte na 2x, de carbs waren nu aardig leeg verdampt, na enkele weekjes op stal staan.  
16 juli
2006
Vandaag nog een route Zuidhollandse eilanden gereden. Weer erg lekker weer en doordat ik de kleinere weggetjes reed, ook geen last van alle Zeelandgangers die dus aardig in de file achter elkaar aanreden.  
08 juli
2006
Vandaag samen met 2 vrienden een toerritje door Zuid Holland gereden. Via Hoek v Holland Kijkduin, Scheveningen naar Katwijk en via Valkenburg Leiden en Stompwijk weer terug. Ik op de Fazer 600 en Paul op zijn BMW RT1150 en Ton op een Yamaha Div 900S.
Lekker met de Garmin Quest als gids. Ritje van zo'n 100km.
 
01 juli
2006
Van beide Fazers de carbs weer eens gesynchroniseerd. Vooral bij de start levert dat een rustiger loop op.  
26 juni
2006

 

Afgelopen weekend samen met Marijke een weekendje getoerd. Binnendoor naar Apeldoorn en ook op zondagochtend nog een mooie lokale rit gereden. Dit weekend zo'n 500km op de Fazer erbij gezet. Ook de Hornet heeft zich weer bewezen als een lekkere stuurmotor. Jammer dat het op zondag op de terugweg regende, want dan kun je gelijk weer gaan poetsen en smeren en rijdt het ook wat minder lekker. Wel lekker langs de rivieren en door de polders gereden.

Trouwens is de GPS Garmin Quest tijdens zo'n weekend toch wel heel erg handig als je een van te voren geplande route wil gaan rijden en b.v. een route buiten de snelwegen wil rijden.

 

22 mei
2006

 

De eerste tank weer leeg gereden na een lange winterstop voor deze Fazer. Motorisch klinkt deze toch wel het mooiste en mede door de nieuwe kettingset, klinkt ook tijdens het rijden alles weer als nieuw.

 

8 mei
2006

 

Gisteren de zilveren Fazer weer van stal gehaald nadat die zijn 40k beurt heeft gehad (zelf gedaan).
Blijft een mooie motor en klinkt en rijdt nog steeds als nieuw!
Totale kosten grote beurt zo'n EUR 200,- waarvan zo'n 130 voor de kettingset en de rest voor olie remblokken, bougie en oliefilter.

Eur 200,-

15 april 2006 Kettingset vervangen op ongeveer km stand 39200  
13 maart
2006

 

Weinig over mijn zilveren Fazer te melden. Loopt nog steeds als een zonnetje, maar krijgt momenteel wat minder werk, doordat mijn andere Fazer de kilometers maakt. Zie ook deze pagina.

 

9 jan
2006

 

Weer een jaartje voorbij.
Dit keer wel wat nieuws. Ik heb er vandaag een Fazer 600 van 1998 bijgekocht om een leuk sleutelproject te hebben.
Motor heeft ruim 55k er op staan en heeft hier en daar wel wat achterstallig onderhoud.
Maar de prijs was goed en als het blok ook nog gewoon goed blijkt te zijn (loopt nu wat rot door niet zo goede afstelling) dan kan ik hier wel eens wat leuks van gaan maken.
Het is een zwarte dit keer en ik zal er wel een aparte pagina over gaan vullen.
Heb ik voor mijzelf ook gewoon een logboek / planning over wat nog wel en wat al klaar is.
Zie binnenkort op deze pagina.

 

27 dec
2005

 

Ja hoor de klepspeling is door mijzelf gecontroleerd. Kost wel een paar uurtjes, maar dan weet je het maar weer: dat Fazerblok is van goede kwaliteit. De 40k beurt komt van het voorjaar wel.

 

23 dec
2005


Fazer maakt braaf zijn kilometers. wel veel regen de laatste tijd. Ik kom niet veel verder dan tanken en ketting smeren.
Daarnaast elke dag vizier goed reinigen en kleding laten drogen.
De km stand is al bijna 38500 dus dat gaat lekker.
De BT014 heeft zich voorlopig bewezen een hele goede regenband te zijn. Slijt helaas wel wat harder dan de BT020. Je ziet de achterband al weer wat vierkant worden en dat bij net 3000 km!
Het kleppen stellen en de 40k beurt staat echt voor de deur. Misschien met de dagen rond de kerst maar eens kijken of ik het dan ga aanpakken.
Een grote poetsbeurt lijkt weinig zinvol met dit weer.
Eerst maar eens een inventarisatie doen voor de benodigde onderdelen en als ik alles in huis heb, ga ik het maar doen.
Fijne Kerst allemaal en rustig aan.

 

29 nov
2005


Weinig te melden, zie 16 nov. Met de storm van afgelopen vrijdag hoefde ik gelukkig niet op pad.

Vandaag weer een lange regenrit gereden van zo'n 175 km en dan test je de motor op waterbestendigheid incl. de banden, dat gaat goed (alleen jammer van de pekel die er nog lag) 
Tevens mijn kleding en laarsen wederom op waterproof getest en die zijn ook nog dicht.
Bij thuiskomst wel de motor afgesopt en de ketting weer gesmeerd.
Op naar de 40000!

 

16 nov
2005


Weinig te melden, alleen is de herfst nu eindelijk wel begonnen. De laatste dagen veel regen en meer wind. Poetsen komt er niet van, alleen nog ketting smeren. BT014 bandjes doen het best lekker in de regen.

Nog zo'n 2500 km en dan staat die op 40000!
Zo lang heb ik nog nooit een en dezelfde motor gehad.
Het enige wat nu een beetje hapert is de pass switch waarmee het groot licht aan gaat (Seinknopje). Misschien een keertje uit elkaar halen de contacten reinigen en dan ook weer goed.
Zelfs mijn ketting en tandwielen zijn nog in goede staat. Dat allemaal zonder dure scottoiler systemen (kost nog meer dan een nieuwe kettingset).

 

30 okt
2005


Via Motor-forum een Haynes werkplaatshandboek aangeschaft (bedankt Frank) Met dit boek erbij ga ik komend voorjaar de klepspeling van mijn Fazer controleren en zonodig bijstellen. Alles draait hier om shims en micrometer en natuurlijk schoon en secuur werken.

Benzine meter doet het weer goed, na 400 km ging pas het reservelampje branden, maar dat kwam door een zuinige rit er was gewoon nog 3 liter aanwezig toen ik ging tanken.
Volgend jaar komt er waarschijnlijk een GPS systeem (Garmin Quest) om wat rijinstructies voor onderweg te kunnen krijgen. Helemaal ideaal als je graag routes rijd over van te voren geplande weggetjes, of eens een keer niet over de snelweg gestuurd wilt worden als je van A naar B wilt.

EUR 22,50
(Wplhboek)

28 okt
2005


Het lijkt veel op 2 weken geleden, het was weer mooi weer was en omdat ik vandaag ook niet hoefde te werken, heb ik een toertocht Noord-Brabant Zuid Holland gereden.
Voor foto's kijk op deze pagina daar staan er een aantal.
Route weinig zoek gereden, alleen twee keer gedwongen door weg werkzaamheden om te rijden, of toch maar een doorgaand verkeer verbod genegeerd. 
Daarnaast vandaag maar 1 keer verkeerd gereden. Dus dat viel mee.

Benzine meter deed wat vreemd vandaag. Echt een Fazer kwaal.
Waarschijnlijk slecht contact van het stekkertje wat vanaf de vlotter af komt. (De spanband van de kaartleesmap heeft waarschijnlijk het kabeltje iets verdraaid waardoor er geen contact meer was)
Tank omhoog gedaan en stekkertje een paar keer opgeklikt. Even in de gaten houden dus!

 

14 okt
2005


Omdat het nog zo mooi weer was en omdat ik vandaag niet hoefde te werken, heb ik een toertocht Zuid Holland Utrecht gereden.
Voor alvast wat foto's kijk op deze pagina daar staan wat foto's.
Het wordt voor mij steeds duidelijker dat ik een GPS wil, want ik ben dat getuur op roadbooks zat en het is heel vervelend als routes doodlopen op eenrichtingsverkeer etc.

 

09 okt
2005
15 okt 2005

Vandaag bij Louis.de weer een hele bestelling gedaan.
Motorolie, bougies, remblokken, oliefilter, digitale bandenspanningsmeter, voelermaat t.b.v. kleppenstellen, spiegel adaptors om GPS systeem t.z.t. te kunnen bevestigen.

Alleen bandenspanningsmeter was niet meer voorradig, maar vandaag alles binnen gekregen.

EUR 100,-

23 sep
t 2005

Vandaag eerst even gestart en naar het rammeltje geluisterd, misschien toch een iets te losse nokkenasketting.
Volgens de aanwijzingen uit de Haynes manual eerst de bougies verwijderd en daarna in de 2e versnelling de krukas een aantal slagen achteruit gedraaid. Daarna bougies gereinigd en weer gemonteerd. Daarna weer gestart en nu geen rammeltje meer!
Dan hoeft de spanner er gelukkig niet af, want die zit nogal ver weggestopt onder de carburateurs.
Daarna ook nog tbv de kleine topkoffer een extra steun gelast zodat deze op het monorack geschroefd kan worden. De 45L topkoffer dus even opgeborgen, die is handig voor de vakantie. Op de topkoffer pagina kun je o.a. de foto's van de topkoffer steun terug vinden.

 

18 sep
t 2005

Vanmiddag en vanavond de Fazer en de Hornet een grote wasbeurt gegeven. Na het wassen de motor weer in de garage gereden.
Toen viel mij een bepaald rammeltje op, waarschijnlijk het bekende nokkenasketting spanner klik probleem.
Dat wordt binnenkort de spanner een klikje verder laten gaan en dan staat die nokkenasketting ook weer goed.

 

18 sep
t 2005

Weekend aan het toeren geweest samen met Marijke.
Zaterdagmiddag richting Zeeland gereden en daar een tanktas tocht van Promotor gereden. Helaas wel veel regen gehad, maar de kleren waren goed waterdicht.
Zondag (met een lekker zonnetje) vanaf Bergen op Zoom weer via kleine weggetje door Zeeland weer terug gereden. Zo in een weekend toch even 350 km op de teller gezet en Marijke dus ook.

 

15 sept
2005

Topkoffer gemonteerd m.b.v. het Monorack.
Het is wel een heel ding en ook het shimmy effect neemt knap toe, maar je kunt er wel 2 helmen of een weekendtas in kwijt.

 

3 sept
2005

2e hands Topkoffer (45l) van Givi type Monorack gekocht.
Binnenkort willen we samen een weekendje gaan toeren en dan kunnen we wat meer meenemen. De Hornet krijgt dan de kleine 29L koffer.

EUR 70,-

2 sept
2005

km 35250

Ook een nieuwe BT014 achterband er op gezet. Zelf de wielen gedemonteerd en later weer gemonteerd. Bandje rijd best wel weer lekker.

EUR 180,-
(achterband)

27 aug
2005

km 35150

Nieuwe voorband BT014 zit er nu op.
Inmiddels weer wat ervaringen met de BT014F opgedaan. 
Zaterdag eerst maar even de siliconen er voorzichtig afgereden. De eerste 50 kilometer moet je bij elke bocht en rotonde echt goed opletten, want een nieuwe band is dus echt heel link.
Daarnaast heb ik ook nog de remblokken voor vernieuwd, dus moesten die ook een beetje inlopen. 
Shimmy is toch weer terug van weggeweest de BT014 is dus daar ook geen oplossing.
De enige voorband die bij mij geen shimmy gaf is nog steeds de Michelin Pilot road, maar die was nu versleten.

Volgende week heb ik ook een nieuwe BT014R erop zitten (dus toch geen BT020) en misschien stuurt die dan ook weer wat lekkerder, want nu was het best wel even wennen, met die nieuwe voorband. 
(BT020R wordt niet geadviseerd i.c.m. de BT014F)

EUR 119,-
(voorband)

EUR 28,-
Remblokken

07 jul
2005

km 34000

Best aardig weer de laatste tijd, dus weinig woonwerk met de motor gereden. Het achterbandje begint nu toch wel tegen de slijtage-indicators aan te komen. Dus gaan we binnenkort eens voor een nieuwe BT020 kijken (met een BT014 voor waarschijnlijk)
De achterband heeft er dus al zo'n 17000 km !! op zitten en is niet eens erg vierkant, omdat ik eigenlijk liever hard de bocht om ga dan rechtdoor.

 

03 jun
2005

km 33000

Het MRA Varioscreen zit er nu op.
Ik ben best tevreden met dit ruitje, veel minder turbulentie en het staat nog wel aardig ook.
Begint nu echt een toerbuffeltje te worden. Topkoffer en windscherm erop.
Standaard uitlaat is ook afgerond en hij rijdt er lekker zuinig mee.

EUR 119,-

16 mei
2005

km 32900

Dit Pinksterweekend weer samen met Marijke weer 2 toerritjes gereden. Tevens het intercom verhaal weer eens voor de zoveelste keer uitgeprobeerd. Nog steeds niet de ideale microfoons gevonden, dus binnenkort wederom aanpassing hierop.
Ik zit nu te denken om een MRA Varioscreen te gaan monteren. 
Mijn zelf gemaakte prototype van karton geeft veelbelovende resultaten.
Dan weet je tenminste of je niet voor niets EUR 119 gaat uitgeven.
Ik blijf waarschijnlijk nog wel een paar jaartjes op de Fazer rijden, dus kan ik bij louis.de weer wat slijtagespul (remblokken etc) gaan bestellen voor de volgende grote beurt.
Het standaard uitlaat project is nu ook weer begonnen. Zie alvast maar eens hier.

 

2 apr
2005

km 32200

Dit weekend de Fazer eens goed gereinigd, was echt nodig, nog nooit zo veel vuil eraf gehaald. Ziet er allemaal weer netjes uit. Ook de standaard uitlaat er weer op. De Micron helemaal opgepoetst en netjes opgeborgen.
Standaard pijp blijft toch ook mooi.
Binnenkort nog eens van de andere standaard pijp weer eens een leuk project maken en er een wat luidruchtiger z.g. streetlegal versie van maken. Zie alvast maar eens hier.

 

2 febr
2005

km 31200

Fazer is nu al weer 3 jaar oud, maar gaat nog steeds goed. Als ik nog een tijdje ermee door blijf rijden, worden de afschrijvingskosten vanzelf steeds lager. Tevens mijn All-risk per vervaldatum (juli 2005) opgezegd. Ik denk erover om naar WA + diefstal over te gaan. 
Is er dus wel het risico van een schuiver die geld gaat kosten, maar mijn restwaarde (van mijn motor bedoel ik) begint nu ook lager te worden. Afgelopen weekend de Micron sportpijp er weer eens opgezet.
Wel een dun pijpje vergeleken met de standaard pijp, maar ook wel weer een leuk geluidje. 
Bandjes beginnen aardig op te raken, misschien binnenkort een nieuwe set BT014 erop.
Ketting kan nog wel even mee.

 

5 dec
2004

km 29900

Als aanvulling op de 30000 km beurt ook nog de carbs synchroon gezet.
Zodat de beurt nu helemaal af is.
De koelvloeistof nog maar even laten zitten, omdat het er gewoon nog goed uit zag en ik een beetje huiverig ben om er nieuwe in te gooien, die misschien minder voor waterpomp etc is.
30000 km beurt Fazer.

 

20 nov
2004

km 29600

De 30000 km beurt is ook uitgevoerd.
Er is wel nieuwe remolie ingegaan, misschien ook nog eens kijken naar nieuwe koelvloeistof.
Aparte pagina onder techniek gemaakt:

30000 km beurt Fazer.

€80,-

7 nov
2004

km 29200

Gisteren met de motor naar de Hans van Wijk spektakeldagen geweest.
Helaas niet zo mooi weer als vandaag, maar wel even leuk:
Wat spektakel aanbiedingen (nieuw prijzen onder voorbehoud)
Fazer 1000 voor €9999,-
TDM 900 voor €9799,-
Suzuki Bandit 600 voor €5990,- ??
SV1000S €9000 ???
Banden waren ook 30% goedkoper, dus kon je voor ongeveer 150 Euro een BT020R scoren. Gelukkig was mijn band nog niet op en kan ik ook goedkoop elders terecht.

Binnenkort de 30000 km beurt.
Alle onderdelen zijn al in huis, nu nog de 30000 km op de teller zetten.
Het wordt allemaal tijd, want de achterremblokken schieten ook al aardig op.
Misschien gaat er dan ook nog nieuwe remolie / koelvloeistof in.

 

22 okt
2004

km 29000

Gisteren met de motor naar de Motorai geweest.
Wel weer leuk lekker proef zitten en folders verzamelen.
De TDM900 zag er wel goed uit en zat eigenlijk ook wel lekker.
Veel beter dan al dat Supersport spul, niet goed voor mijn polsen en schouders n zeker niet veilig voor je rijbewijs.
Veel mensen zaten zich weer te verlekkeren aan de nieuwe GSXR1000 of de Yamaha van Rossi (tenminste hij leek erop)
Ik vond de cockpit van de Z750S echt lelijk, dan was die moderne tellerpartij tenminste nog mooi, maar iets minder functioneel.

Nog proef gereden met de KNMV op een ZZR1200 (Kawa) was wel leuk, ik vond hem wat hard afgeveerd en het insturen was duidelijk zwaarder dan verwacht. Maar ja het is ook geen SS, maar een zware sporttoerder.
wel lekker koppel zo'n ding, maar toch niet echt een kanon.

Vandaag een rondje IJsselmeer gedaan (rechtsom) dus er weer zo'n 550 km in een dag bijgezet. Hopelijk niet te veel geflitst (bij Mijdrecht waarschijnlijk wel omdat ik toen precies een vrachtwagen inhaalde, nog wel geremd, dus afwachten wat het wordt)
(aanvulling aug 2005: geen post gehad)
Leuke weggetjes langs het IJsselmeer gereden, vooral Friesland was lekker rustig en niet vol gezet met flitspalen en ook nog mooi asfalt ook.
Op zijn tijd zelfs vele malen beter dan de bekende dijkweggetjes langs b.v. de Lek.
Het laatste stuk vanaf Ede/Wageningen de A12 over de snelweg teruggereden omdat het al donker was en ik toch graag naar huis wilde.

Misschien dat een Garmin Streetpilot toch nog eens op het verlanglijstje komt te staan, want dan kun je achter de PC je route helemaal uitstippelen /uploaden naar je GPS en dan rijden.
Ik heb vandaag dus heel wat keertjes moeten stoppen om de kaart er weer eens bij te pakken. Nu moeten ze dus alleen nog wat goedkoper worden...

 

5 okt
2004

km 27900

Vandaag de Honda CBF600 zien rijden, ik vond hem eigenlijk niet zo mooi, zo in het 'wild'. 
Bij de dealer even een lakstift gehaald, want er was wat parkeerschade ontstaan bij mij op het werk in de parkeergarage. Helaas heeft de dader zich niet gemeld en zit ik nu met een klein plekje op de tank, gelukkig geen deuk, maar toch...
Lakstift (Kleur S1) en blanke lakstift samen kost je €19,50.
Dan is die wel weer mooi, dus vooruit dan maar.

€ 19,50

3 okt
2004

km 27700

Met de Motorai in zicht en de Intermot al achter de rug, komen alle fabrikanten weer met nieuwe modellen.
De voor mij interessante modellen zijn:
Suzuki DL650 (kleine Vstrom), de nieuwe Kawasaki Z750S (met klassieke tellers) en de Honda CBF600, waarvan eigenlijk alleen de Z750S echt nieuw is.
De Yamaha FZS1000 is ook best mooi, maar wel een PK pakhuis zeg, die je veel meer aan banden gaat kosten en misschien ook wel bekeuringen.
De FZ6 Fazer valt me qua blok gewoon tegen, het loopt gewoon niet netjes en dat voor een R6 blok. 
De oude Fazer komt dan gewoon veel degelijker over.
Daarnaast heb je nog de Bandit 1200S de XJR1300 en de Z1000, maar dan wordt het wel iets te naked.
Een sportfiets zal het wel niet worden. Voorlopig rijd ik maar weer een tijdje op mijn Fazer door.

Vandaag eens een ritje naar Haarlem gedaan. Heenweg via Katwijk en de N206 (80 km met dubbele middenstreep) en terug via Bennekom en Hillegom via de A4 weer snel naar huis. Zondag middag moet je niet gaan toeren, veel te druk met al die auto's. Wel weer bijna 200 km getoerd.

 

14 sept
2004

km 27210

Het begint nu toch een beetje herfst te worden dus woon werk weer standaard op de motor. Fazer blijft echt heel netjes lopen.
Het is goed om te weten dat je motor bij rustig gebruik heel makkelijk probleemloos veel kilometers kan draaien.
De 30000 km beurt zit er dus eigenlijk ook een beetje aan te komen.
Waarschijnlijk weer een doe het zelf klus waar niet veel hoeft te gebeuren. Misschien dat de ketting langzaam iets minder wordt en ik voor de zekerheid eens het voor kettingwiel moet controleren op slijtage.
Eigenlijk verwacht ik geen verrassingen, want motorisch is het allemaal top in orde en het rijwielgedeelte ook.
Nog steeds geen kriebels voor een nieuwe motor, want dan wordt het toch weer iets vergelijkbaars.
Als ik nu zou kiezen wordt het misschien een Honda CBF600 (opvolger van de Hornet S) of een FZ6 Fazer in de toer uitvoering of anders een zwaardere naked of semi naked als een Bandit 1200 een Hornet 900 een Kawa Z750 (S) of misschien wel een Fazer 1000. 
Als ik gewoon blijf doorrijden is dat zeker het goedkoopste.

 

23 aug
2004

km 26500

Vakantie gehad, maar helaas wat weinig motor gereden. Motor gaat nog steeds lekker. Ketting nog wat gesmeerd en gespannen. Banden ook nog steeds netjes, dus dat is  al 9500 km op de BT020NT en nog steeds meer dan genoeg profiel.

 

10
juni 2004

km 25000

 

De laatste tijd niet zoveel motorgereden. Woon werk gaat tegenwoordig vaak op de fiets (goed voor de conditie) en zodoende wordt de motor meer voor de plezierritjes gebruikt. Wel 2 ritjes naar Zwolle gehad en met Pinksteren naar de races in Oss geweest. Dus toch wel weer zo'n 1000 km erbij gezet. De kwart ton staat er op en nog steeds loopt de Fazer erg mooi en betrouwbaar.
Weinig schokkends te melden, hoogstens dat de achterremschijf nu wat lichte groeven begint te vertonen, misschien toch veroorzaakt door de iets hardere remblokken die ik nu gebruik.
Het kan natuurlijk ook gewone slijtage zijn, want het is voor mij voor het eerst dat ik al 25000 km met dezelfde motor gereden hebt.

 

5
mei 2004

km 24100

 

Al weer een tijdje geleden dat ik wat over de Fazer geschreven heb. Geen nieuws is nog steeds goed nieuws! Inmiddels weer een schoonmaakbeurt gegeven en alles netjes nagelopen. Remblokken achter kunnen zeker nog een tijdje mee. Ook de achterband bevalt nog steeds goed en heeft nu dus al zo'n 7000 km mee en hij is echt nog niet op de helft, hoogstens ietsje vierkant van het rechtdoor rijden. De schaamrandjes achter zijn er na de koude en natte winter en voorjaar al weer aardig af. Alleen de Michelin Pilot Road voorband geeft nog steeds weinig vertrouwen in de regen. Daar gaat tzt toch echt weer een Bridgestone BT010 of BT012 op. 
Het lage ruitje en de sportdemper zitten er ook weer op (wel met db-killer) Geeft toch wel weer een volwassen geluidje zo!

De Honda van Marijke gaat ook nog steeds lekker, maar maakt wel veel minder kilometers. We wachten op een aantal droge weekenden en wat meer tijd en dan gaan we er zeker samen vaak op uit.

 

20
-maart-2004

km 23040

 

Na een aantal onstuimige dagen (op dit moment stormt het ook nog) was het geen pretje de weg op te gaan met de motor. Daarom vandaag maar even de auto genomen om naar Safe te Rotterdam te gaan. Hier een nieuw MQP Jack (type Globe) gekocht. Dit na een coulance regeling waarbij ik mijn oude jack (die was lek, maar helaas al wat te oud voor garantie) moest inleveren, kon ik tegen een zeer gunstige prijs nu een mooi nieuw jack aanschaffen. Nu 2 jaar garantie gekregen (ook op waterdicht zijn) dus daar hoop ik veel plezier en droge kleren van te houden.
Tevens mijn motorbroek (ook MQP) behandeld met Harmisol. Ook om hem wat meer waterdicht te krijgen. Valt dus allemaal niet mee met dat textiel.

Jack

€135

18
-maart-2004

km 22900

 

Nog steeds druk met de Intercom ontwerpen, al weer wat proefjes gedaan en langzaam gaat het beter (soms weer minder)
Het weer is soms ook al goed (helaas niet komend weekend) dus kunnen de bochtjes weer wat sneller genomen worden. Achterband is ook nog steeds in goede staat (na ongeveer 6000km) en kan er hopelijk nog wel aardig wat kilometers bij hebben. De Michelin voorband geeft daarentegen nog steeds zeer weinig vertrouwen in de regen, dus die komt er nooit meer op. Maar helaas moet die ook nog even mee.
Misschien ligt het aan mij, maar dan rijd je dus echt als een natte krant.

 

2
-maart-2004

km 22350

 

De laatste weken niet zoveel gereden, omdat het echt winter was in NL, vooral de laatste week veel sneeuw en vorst, waardoor er ook veel pekel werd gestrooid en het niet echt veilig was om de motor te nemen. Weinig kilometers gereden dus. Wel een nieuw project begonnen: Een motor Intercom, maar dan een bike to bike ontwerp met o.a. verschilversterker compander expander schakelen en ook een inbouw van speakers en microfoons in de helm.
Op dit moment is 1 setje gereed en kan er hopelijk komend weekend mee getest worden. Ik ben benieuwd of de windreductie door een extra lawaai microfoon en een verschilversterker nu ook echt werkt. De companders en expanders zorgen resp. voor een beperking van de microfoon modulatie op de portofoon ingang en een automatische volumeregeling op de speakers als er meer omgevingslawaai is.
Dit ontwerp is afkomstig van een enthousiaste electronica specialist en motorrijder die al heel wat testen en bouw ontwerpen hierover gemaakt heeft. Kijk anders eens op zijn website:
Website Hennie Daar kun je veel hierover vinden.

 

31
-jan-2004

km 21700

 

Omdat het vandaag echt heel slecht weer was, heb ik de voorrem klauwen een voor een gedemonteerd en achtereenvolgens de remblokken gereinigd (vooral de slijtage indicatiegroeven zaten helemaal dicht met remstof) Ook de remblokken wat opgeschuurd en de schijven ook met een schuurpapiertje nageschuurd, omdat er wat kleine krasjes in de looprichting zaten. Misschien door wat harde stukjes in de remblokken veroorzaakt, of toch een verdwaald zandkorreltje.
Ook de remzuigers gereinigd op het chromen loopvlak en een voor een teruggedrukt in de cilinders. Daarna de boel weer gemonteerd en op druk gebracht, zodat ik direct weer remkracht voor heb. Komende week wordt het weer regenachtig, maar gelukkig geen vorstkansen, dus kan er gewoon de gehele week gereden worden. 
Voor de Hornet bestaat er nu dus een apart Hornet dagboek.

 

25-jan-2004

 

De eerste maand van het jaar zit er al weer bijna op. Gelukkig niet al te veel slecht weer achter de rug (op de eerste week na dan) alleen zit het er de komende dagen weer wat minder uit: Sneeuwkansen, nachtvorst etc. Dus dat zal wel weer strooizout gaan worden en daar is mijn Fazer wat allergisch voor. Dan gaan we maar fietsen deze week.
Samen met Marijke ook al weer een ritje gemaakt, alleen moet de intercom (portofoon) nog bij de Hornet ingebouwd worden. De bedrading naar de PTT schakelaar en de portofoon onder het zadel is van de GS500 afgehaald en moet dus nog even op de Honda gezet worden.

 

02-jan-2004

 

Als eerste iedereen de beste wensen voor 2004. Vooral gezondheid en een veilig en ongevalvrij motorjaar, want je blijft kwetsbaar op je motor. 

Het grote nieuws om het jaar mee te beginnen is dat we er een hele mooie motor bij hebben. 
Het is een bijna nieuwe Honda Hornet CB600S geworden, met slechts 3000 km op de teller en een schadevrij en roestvrij verleden. 
We moesten deze motor wel in Veghel ophalen en laat het nou net die middag en avond nog zo'n 4 graden vriezen! Na een koude rit op de vrijdagavond, heb ik hem zaterdag nog eens helemaal nagekeken, gepoetst en gesmeerd en ja, we zijn er erg blij mee!
We hebben eerst nog geprobeerd om een wat oudere CBR600F te kopen, maar die was ook bijna €4000 en bijna 10 jaar oud! Goedkoper lukt bijna niet, dan wordt het al gauw een brik of we schieten er weinig mee op.
Met deze Honda van bouwjaar 2002 hebben we voor iets meer geld echt een hele mooie motor gekocht. Natuurlijk wel particulier, want bij de dealer betaal je zeker nog €1000 Euro meer en staan er zo maar 20000 km op! Hieronder een plaatje:

Dat wordt voor ons dus hopelijk een heel leuk motorseizoen, want met 2 bijna gelijkwaardige motors is het natuurlijk leuk toeren.

Dat betekent wel dat we inmiddels 3 motoren hebben staan.
Omdat dit er 1 teveel is, moet toch echt de Suzuki GS500 verkocht worden.
Als je interesse hebt, moet je hier maar eens klikken. 

Inmiddels (19 januari 2004) is de Suzuki verkocht!

€ veel !

18-dec-2003

km 21000

De winter zit duidelijk in het land. Zeker in de vroege ochtend goed uitkijken voor gladheid en overmatig pekel strooien, want daar hebben ik en mijn Fazer een hekel aan. Daarom tussendoor ook wel eens met de fiets naar het werk gereden om schade aan motor proberen te voorkomen. 

Na ons (ik en mijn vrouw) gezamenlijke RAI bezoek hebben we voorlopig maar besloten om er geen nieuwe motor bij te kopen, maar misschien een leuke 2e hands, die dan in de plaats van de GS500 moet komen. We denken aan b.v. een Yamaha FZR600, of een Honda CBR600 of misschien toch een niet zo oude Suzuki Bandit 600S, maar dan graag wel iets moois voor onder de €3000,- want het moet wel leuk blijven.
De 8000 Euro die de nieuwe Honda CB600F gaat kosten is dan toch best een hele smak geld voor een motor die meest (zeker in de winter) in de schuur staat. Mijn eigen Fazer ga ik zeker niet inruilen want daar verlies je gewoon veel geld op bij inruil, zeker als je weet dat het gewoon een perfecte motor is, waar nog geen schrammetje op zit en waar je ook weet dat het motorisch en qua rijwielgedeelte gewoon 100% is. Ik heb hem per slot van rekening zelf nieuw gekocht!

Iedereen voorzichtig aan de komende weken, want de winter is zeker nog niet voorbij!

 

15-nov-2003

km 20400

Vandaag een proefritje op de nieuwe FZ6 Fazer gemaakt. Ik was onder de indruk van het bochtengedrag en de windbescherming, alleen vond ik het aanzuiggeruis, of wat het ook was bij het optrekken tussen de 3 4000 RPM niet echt lekker klinken, het leek wel of de boel wat detoneerde. De vorige FZS6 waar ik 3 weken geleden op heb gereden, deed dat niet, dus zal het (hopelijk) wel exemplarisch zijn.
Ik weet het nu bijna zeker: voor mij geen nieuw model Fazer 600. Dit baseer ik op de volgende feiten:

Tegen:
-Waardeloos dashboard met belabberde controlelampjes (hoe kun je dezelfde fout als Kawasaki maken!)
-kleinere tank (slechts 19 liter)
-mindere afwerking zoals bv voetsteunen duopassagier (roestgevoelig)
-geen bagagemogelijkheden onder het zadel
-minder degelijk motorblok (Oude blok was misschien wat rumoeriger maar waarschijnlijk wel degelijker)
-Stelmogelijkheden vering erg beperkt.
-ouderwetse remklauwen ipv de beproefde R1 klauwen. (ze remmen trouwens best wel goed die nieuwe remmen van de FZZ6)

Voor:
-Mooie uitlaatbochten
-moderne injectie (hopelijk met laag verbruik)
-goede windbescherming
-zadel (wel even wennen)

Iedereen mag natuurlijk een andere mening hebben en ik denk nog steeds dat je aan een nieuwe Fazer ook een hele leuke motor kunt hebben, maar ik ga mijn 2 jaar oude motor er niet voor inruilen.
Misschien dat mijn vrouw nog wel op een nieuwe Fazer uit komt, maar qua zithoogte is die voor haar toch wat aan de hoge kant, zeker als je hem vergelijkt met de Honda Hornet waar ze pas op heeft proef gereden.
Na de Motorai weten we vast weer meer.

 

07-nov-2003

km 20300

Vandaag de eerste voorbereidingen voor een 20k beurt gedaan:
Oliefilter, Olie en schakelpedaal rubber gekocht.
Tevens een oliefiltersleutel geleend en een lekbak voor de olie op te vangen. 
Om het verhaal hier niet te lang te maken heb ik onder de Techniek pagina's een nieuwe pagina toegevoegd over de 20000km beurt van  mijn Fazer.

Ook 's-middags samen met mijn vrouw naar Hans v Wijk gereden om een proefrit op een CB600F2 (Hornet CB600S) te kunnen maken.
Hier had ik al over gebeld, dus hadden ze hem al netjes klaargezet.
Honda loopt ongeveer net zo als een Fazer, maar heeft ook zeker last van wat trillingen rond de 5 6000 rpm. De zit is door de smallere tank en zadel wel veel meer geschikt voor mijn vrouw, omdat ze niet zo groot is. Lekker allebei op de Honda gereden, met de Fazer er achter aan of soms voorop om de buurt rondom Zoetermeer eens wat te bekijken. We wachten nu eerst de motorai af en beslissen dan pas welke motor de suzuki GS500 gaat vervangen.
Mocht je evt. interesse hebben in een goede beginners motor, zowel in Challenger (huidige uitvoering) als naked uitvoering te maken,(alle extra onderdelen zitten erbij). Dan moet je maar eens een E-mail sturen.
Een foto is dan zo gestuurd!

 

01-nov-2003

km 20200

De 20000 staan erop! Vandaag even bij Goedhart in Bodegraven langs geweest. Mooie motorzaak geworden, lekker ruim en vriendelijke verkoop. Daarom een proefritje gedaan op een FZ6 Fazer. Wat binnendoor weggetjes richting Nieuwerbrugge en Woerden en toen via de A12 weer terug naar Bodegraven. Fazer loopt netjes, heeft wel wat trillingen door het kuipwerk maar het voelt al snel vertrouwd. Helaas wel weinig comfort door harde zit en strak afgeveerd rijwielgedeelte. Stuurt lekker licht, maar het echte makkelijke bochtenwerk is niet eenvoudig met zo'n brede (180mm) achterwiel en helaas het erg natte wegdek. De cockpit vind ik gewoon niets. Geef mij maar analoge tellers, zeker zo'n toerenteller waar je de wijzer naar rechts ziet zwiepen is toch veel mooier dan wat oplichtende blokjes. Bovendien zijn analoge tellers veel functioneler. Daarnaast zijn de controle lampjes wel erg klein uitgevallen en die zullen in fel zonlicht niet echt te zien zijn. Blauw backlight van cockpit zal er in het donker best wel mooi uitzien maar ik vindt het bij elkaar niets. Het stationair toerental bleef de hele rit zo rond de 1400 rpm draaien, toch wel erg onrustig als je voor het stoplicht staat te wachten. Op de snelweg bij 120 km/uur in zesde versnelling draait die zo'n 6400 rpm, toch weer wat meer dan de oude. Windbescherming is inderdaad best wel wat beter geworden. Je schouders en bovenlijf blijven lekker uit de wind. 
Toen ik weer op mijn oude trouwe Fazer stapte, twijfelde ik toch best wel van welke is er nu beter: Mijn blok loopt gewoon mooier, pakt beter op en draait ook graag en makkelijk veel toeren. Ondanks dat de nieuwe een R6 blok heeft. De oude Fazer zit gewoon ook iets comfortabeler, de achtervering en het zadel geven toch wat meer comfort zonder daar wegligging voor te hoeven opgeven.
Ik moet dus nog eens ernstig gaan nadenken over een nieuwe motor!

 

24-okt-2003

km 19850

Weer wat kilometers erbij gereden, meest woon-werk. Soms een plezierritje tussendoor. De 20k beurt zal waarschijnlijk door mij zelf worden uitgevoerd. Motor loopt nog erg netjes en gebruikt geen olie. Banden zijn vrij nieuw, remblokken houd ik al zelf bij en alles smeren is ook geen probleem. Met het instructieboekje erbij even een checklist en onderdelenlijst maken en dan aanschaffen en als alles in huis is even een grote beurt geven.
De mogelijkheden voor een nieuwe motor zijn eigenlijk ook legio, ik ga mij maar eens orinteren op de komende Motorai (eind november) en eens wat shoppen bij de dealers, mijn vrouw wil graag mijn Fazer gaan rijden, dus daar heeft ze dan een hele goede motor aan.
De GS500 zal volgend voorjaar wel particulier verkocht worden (ongeveer €1200,- zal de vraagprijs zijn) Of we rijden nog een jaartje zo door en houden het geld voor een nieuwe motor in onze zak.

 

18-sept-2003

km 18700

Het blijft lekker motorweer. Zodoende kon ik voor mijn werk nog eens een keertje naar Driebergen lekker op de motor. BT020 bevalt zeker als het droog is erg goed. Met regen zal die mij nog vertrouwen moeten gaan geven omdat de Michelins daar toch wat te kort schoten.De 20000 km komt er ook binnenkort aan. Fazer loopt nog steeds erg netjes.

 

09-aug-2003

km 17200

Vandaag zo'n 200 km getourd en de schaamranden er bijna helemaal afgereden. Alleen rechts nog een randje van 1 cm. Dat is dus nog nooit zo snel gegaan met een nieuwe band. Zegt dus wel wat over het stuurgedrag en het vertrouwen die deze BT020 mij geeft. De hoge temperaturen spelen natuurlijk ook mee, maar toch. De kop is er dus weer af. 
De bandenspanning voor was toch wat laag geworden (2 atm) dus die weer snel op 2,4 gebracht en achter op 2,7 atm
Nu hopelijk meer kilometers dan de vorige achterband.
Trouwens nog steeds geen shimmy! dat zit dus meer in de voorband.

 

08-aug-2003

km 17014

Gisteren middag een lekke achterband! Band kon gelukkig nog opgepompt worden en thuis het wiel gedemonteerd. Het oude lek was weer gaan lekken. Zeker de hoge temperaturen van de laatste dagen! Zo heb ik er toch nog 1200 km mee kunnen rijden, nadat die lek ging. Ik was de Michelin toch al een beetje zat, want met regen was het gewoon niet een band die vertrouwen gaf. Nu er toch maar een BT020 NT opgezet, die is toch weer beter dan de vorige en had op de stabiliteit aan de voorkant na toch altijd een goede indruk bij mij achtergelaten. 's-avonds het wiel weer gemonteerd en even de eerste kilometers gereden om de siliconenlaag weg te krijgen. Trouwens is het achterwiel gewoon statisch gebalanceerd. Voor het voorwiel is dynamisch balanceren wel beter om zoveel mogelijk de shimmy te voorkomen. Gelukkig toch zo'n 5300 km er mee gereden, dat is 3 cent per kilometer voor alleen de achterband. Veiligheid mag wat kosten

€ 150,-

25-juli-2003

km 16800

In een Engels tijdschrift de eerste impressies gezien van de Nieuwe Fazer 600. Ja wel! Met R6 blok en scherp getekende lijnen. Als de prijs ook nog een beetje meevalt, zou dit wel eens de derde Fazer van mij kunnen gaan worden. Ik zal proberen binnenkort op de motor startpagina eens de ingescande foto te publiceren. Hij gaat dus wel erg veel op een Fazer 1000 lijken nu.

 
21-juni-2003

km 16200

Band blijft goed op spanning en heeft er al weer ruim 150 km op zitten. Gisteren samen met mijn vrouw weer een motorritje gemaakt. Ik op de GS 500, zij op de Fazer. Misschien dat er volgend jaar dus een motor bij komt i.p.v. de Suzuki. Vandaag naar de Kawa dag bij Hans van Wijk Motoren in Zoetermeer geweest. Daar proef gereden op een Z1000. Leuke fiets! Hij stond helaas wat te arm afgesteld dus hij verslikte zich wat bij het gas geven, waardoor die niet zo goed oppakte, dus zaten er geen power wheelies in. Ik had dus toch meer power verwacht van een 953 cc blok waar 127 pk uit zou moeten komen.
Rijdt dus erg makkelijk hard, en remt ook gewoon goed. Lekkere zithouding, betere aansluiting van je knien dan met de Fazer.
Z1000 stuurt echt lekker scherp. Weinig gewenning nodig als je een Fazer 600 rijdt. Bij de fotopagina kun je nog een plaatje van de Z1000 terugvinden. Als die wat praktischer was (bergruimte en pekelbestendigheid) was het een geduchte concurrent in het (semi)-naked segment. Toch de markt die steeds groter wordt.
Ik kwam bij Hans van Wijk nog een nieuwe Fazerrijder (Peter) tegen die net een nieuwe 600 (Silver) had gekocht. Veel plezier Peter!

 
17-juni-2003

km 16053

Gisteren bij thuiskomst een lekke achterband, stukje metaal van ongeveer 2 cm lang. Dat eruit gehaald en toen liep die dus nog harder leeg. 's avonds het wiel gedemonteerd en bij een bevriende bromfietshandel mijn band gedemonteerd. Omdat ik geen zin had in een nieuwe band (er zit net 4300 km op en het gat was niet te groot) is de  binnenzijde van de band wat gladgemaakt en opgeruwd, het gat wat opgeruimd en met solutie erop en het laten drogen er een parapluutje van rubber ingezet. Na goed uitvulkaniseren (aandrukken met achterkant schroevendraaier), de band weer op dezelfde plek gemonteerd (krijtstrepen bij het lood) en opgepompt.
Vandaag al weer 40 km mee gereden en hij blijft mooi op spanning.
Nog een tijdje goed in de gaten blijven houden en dan kan die hopelijk nog zo'n 8000 km mee.

 
24-mei-2003

Gisteren mijn carbs nog eens gesynchroniseerd. Drukke andere werkzaamheden als webmaster en natuurlijk mijn gewone werk nog. Mijn motor is gelukkig niet kapot Stef, Bedankt voor de aandacht, maar even druk met andere zaken. De benzinestanden worden nog wel steeds trouw bijgehouden. Kijk anders eens op de updates pagina.
Ook de ritjes samen met mijn vrouw staan nog steeds op het programma, alleen werkt het weer de laatste weken niet meer zo mee. Richting Hemelvaart en Pinksteren belooft het beter te worden.

 
26-april-2003

Km stand 014490

De afgelopen maand daarbij tot vandaag geholpen door het mooie weer van april 2003, heel wat leuke ritjes samen met mijn vrouw gemaakt, vergezeld van ALAN456 portofoons met headsets voor de communicatie onderling, doen we ritjes van zo'n 70 km per keer en zien we heel wat van Zuid Holland.
De belevenissen van de portofoons komen nog wel een keertje apart aan bod, want dat is ook nog een heel gedoe.
Inmiddels ook een bagagerek met een topkoffer gemonteerd (allebei 2e hands aangeschaft (rek €40 en topkoffer €55).
Nog geen ervaring met de topkoffer maar wel een foto al gemaakt.  

bagagerek
€40


topkoffer
€55

20-april-2003

Km stand 014300

Het kapje bij het voorkettingwiel maar eens verwijderd en daar heel wat kettingvet weggeschept, wat een smurrie zeg! Gelukkig geen roestige of afgesleten kettingwiel gezien, dus kon alles weer netjes in elkaar.

 
30-maart-2003

Km stand 013500

Vandaag samen met een vriend van mij (hij rijdt sinds kort een BMW 1150RT) heel toeristisch via veel binnenwegen naar Lelystad en terug gereden. Heerlijk weer, 's-ochtends helaas wel wat koud en ook nog wat flitsers zien werken (hopelijk andere weghelft). maar qua uitzicht en omgevingen zeer de moeite waard. Alleen in Flevoland hier en daar wat doorgereden dus zal het benzineverbruik nu wel weer mooi laag zijn. Toch weer 300 km erbij gezet vandaag. Marijke heeft dus vandaag een keertje niet gereden.

 
29-maart-2003

Km stand 013170

Vanmiddag weer 2 motors buiten gezet Ze wacht nog even met de inbeslagname van de Fazer, maar heeft er toch al een stukje op gereden. De Fazer zal nu wel erg zuinig lopen want we rijden super rustig zo. Binnenkort maar weer eens tanken.
De GS500 vandaag ook weer onder handen genomen:
Ketting grondig gereinigd en daarna weer gesmeerd, uitlaat nog wat bijgeverfd.
Na de rit van vanmiddag kon dus gelijk het achterwiel weer gereinigd, want dat kettingvet zat dus weer overal. De ketting van de Suzuki is nu wel heel mooi schoon.

 
28-maart-2003

Km stand 013100

Vanmiddag 2 motors buiten gezet, allebei de portofoon mee en daarna rustig op weg. Ik heb vandaag meest voorgereden (Op mijn eigen Fazer) en Marijke op haar GS500 er rustig achteraan. De eerste kilometers wat onwennig, maar daarna super. Veel binnendoor wegen genomen en een aantal leuke weggetjes in de Randstad afgereden. Zoals Schipluiden, Den Hoorn, Nootdorp, Pijnacker, Berkel Rodenrijs, Rotterdam, De Zweth, Delft, De Lier en weer terug naar huis. De eerste 70 km zonder instructeur en mt rijbewijs zitten er voor haar op. Dit gaan we zeker vaker doen, misschien morgen al weer.
Dat kletsen onderweg met de portofoons is heel handig, zeker als je elkaar kwijt raakt door rood licht etc, kun je mooi afspreken hoe of wat en het is nog gezellig ook.

 
27-maart-2003

Km stand 013000

Feest vandaag. Mijn vrouw Marijke is vandaag geslaagd voor haar A-rijbewijs. Dat betekent dat we eindelijk samen kunnen gaan rijden. Bij mijn Fazer daarom de standaard uitlaat er weer opgezet (geen herrie voor de intercom) en de dagen ervoor toch al bezig geweest om de Suzuki weer eens een grote beurt te geven. De uitlaat eraf gehad, geschuurd en weer netjes zwart gespoten. Alles weer gepoetst. Mijn Fazer glimt nu ook als nieuw, want na een grondige schoonmaakbeurt van achterwiel en brug (kettingsmeer) ziet die er weer piek fijn uit.

10-maart-2003

Km stand 012700

Het originele ruitje er opgezet om het effect van wind op de stabiliteit van de voorkant te testen, met het hoge ruitje ging je achter een vrachtauto of een bestelbus door de turbulentie iets slingeren, met name bij wat meer wind. Ook de Micron demper gaat er vandaag weer op, want het verbruik ligt nu rond de 1 op 18. De Saito remblokken zijn trouwens lekker dik en nu ze wat ingeslepen zijn, remmen ze ook gewoon goed, geen verkeerde keuze dus. De Lucas remblokken zijn wat dunner, maar die moeten gewoon op hun beurt wachten (zeker 10000 km wachten, hoop ik)

 
1-maart-2003

Km stand 012500

Gisteren de remblokken achter vervangen door een setje van Saito. Besteld via louis.de (nr. 10044279) (supersnel geleverd!) De originele van Yamaha slijten wel erg hard en lopen makkelijk aan. Tevens nog een 2e setje van Lucas gekocht (nr. 10044134 €21,95). Daarnaast de mengelschroeven weer op 1,5 rondje gezet (ipv 2) Met dit mooie weer een ritje naar Safe Rotterdam gemaakt en mijn bandjes weer wat verder ingereden (nog 1 cm schaamrandjes over). Daarvoor dus wel wat rotondes en op en afritten voor gereden. De Pilot Roads sturen dus best wel lekker, alleen is de voorkant wat instabiel (alleen boven de 120), maar dat zal wel aan het ruitje liggen Hij deint dus een beetje in de vering.

Remblokken

€ 13,95

18-febr-2003

Km stand 012200

Twee weken verder met de nieuwe banden, eerste indrukken zijn goed al moet ik toegeven dat zo'n Bridgestone BT020 toch wel makkelijk stuurt en veel vertrouwen geeft. De Michelins moeten zich toch nog wel gaan bewijzen. Met iets hogere temperaturen, weet ik straks meer.

De remblokken achter zijn ook weer bijna versleten. Zal een combinatie van veel file rijden zijn en ook nog veel vuiligheid erbij. Binnenkort op de motorbeurs in Utrecht of bij LOUIS.DE een of twee setjes kopen, want de originele van Yamaha kosten toch bijna  € 35.
De gemodificeerde standaard uitlaat staat er ook weer op, om de invloed op het brandstof verbruik te kunnen bepalen, scheelt niet veel met de Micron, dus zijn de wat verder uitgedraaide mengselschroeven de boosdoeners van het hogere verbruik!

 
1-febr-2003

Km stand 011705

Nieuwe banden! Het moest er toch van komen, gelijk maar voor en achter vervangen door Michelin Pilot Road banden. Zie website Michelin voor meer info over de Pilot Road banden.
Qua eigenschappen moeten ze in de buurt van de BT020 komen en dat is zeker geen slechte toerband! Ik wil altijd wel wat nieuws uitproberen en de ContiForce (Conti) was bij mij al afgevallen wegens, door anderen gemelde, slechte nat weer eigenschappen (glibberen). Daarnaast is de Pilot Road weer een volledig nieuwe band van Michelin en de Bridgestones BT020 en de Dunlop Sportmax D207 zijn al wat ouder qua ontwikkeling.

Ik heb een extra pagina toegevoegd met daarbij o.a. de bandenwissel in beeld.
Het inrijden en uitproberen zal nog even moeten wachten, want sneeuw en pekel teisteren ons motorrijders in Nederland.
Ook gelijk het Pro-Link veersysteem gereinigd en gesmeerd en de remmen inclusief de zuigers gereinigd. (wel vieze handen werk). 
De gemodificeerde standaard uitlaat staat er ook weer op, om de invloed op het brandstof verbruik te kunnen bepalen.

EUR 280,-

(2 banden)

16-jan-2003

Km stand 011400

De laatste weken door vorst en pekel niet veel gereden. De eerste tankbeurt zit er weer op, maar nu is Fazer toch duidelijk meer gaan gebruiken. Heeft toch alles met de mengselschroeven te maken. Die staan nu op 2 rondjes uitgedraaid, dit was eerst 1 rondje. Veel ongelukken dit jaargetijde. Ik zelf gelukkig niet maar wel bijna omdat door modder op een donkere weg ik bijna een lange bocht uitgleed met een vaartje van tachtig. Was ff schrikken dus.

 

2-jan-2003

Km stand 011200

De jaarwisseling weer goed doorgekomen en de Fazer ook. Het waren natte dagen, maar gelukkig vandaag tussen de buien door woon werk kunnen rijden. De Micron demper maakt het allemaal toch wel een stuk leuker. De Fazer loopt gewoon lekker hard en het geluid is natuurlijk veel beter. Misschien dat die ook nog zuiniger loopt. Op de techniek pagina's kun je weer een bijdrage vinden over extra knipperlichten.

 

24-dec-2002

Km stand 011080

Vandaag na de tankbeurt de Micron demper er weer opgezet. Ik kwam met de aangepaste demper nu op 1 op 18,5 uit. Het was weer een stuk warmer dan begin december Ook de tijdelijk radiator afdekkartonnetjes heb ik weer verwijderd.

 

7-dec-2002

Km stand 010700

Het wordt nu echt kouder. De eerste pekel is alweer gesignaleerd, dus oppassen voor je dure motor. Gisteren de valbeugels erop gezet Hier nog een plaatje. (Die van ROVAB zie www.rovab.nl) Goede kwaliteit en door de tussenbuis is die beter in staat de krachten op te vangen, zodat misschien minder snel het frame zal vervormen bij een valpartij. Ik hoop ze dus eigenlijk nooit nodig te hebben, maar het beschermd in ieder geval cilinderkop en radiator.

 EUR 69,-

28-nov-2002

Km stand 010400

De Fazer blijft nu netjes lopen, als die koud is zo'n 900 RPM en als die warm is zo'n 1250 RPM waarbij de toerentellernaald echt bijna niet beweegt. Je voelt het ook hij loopt nu gewoon heel mooi. De mengselschroeven staan nu op 2 rondjes uitgedraaid en dat lijkt toch weer meer op de afstelling van het vorige model. Hij liep op de eerste tank nu precies 1 op 18 en nadat ik vandaag heb getankt, is vanavond de aangepaste demper er op gegaan. Die geeft nu zeker een veel leuker geluid. Binnenkort meer hierover. 

 
19-nov-2002

Km stand 009977

Vandaag voor de 10000 km beurt bij Hans v Wijk geweest. Ik had als extra gevraagd of ze de carburateurs wilden afstellen, omdat die warm niet zo netjes stationair liep. Dat ondanks al mijn pogingen om de boel mooi synchroon te krijgen. Ik heb gevraagd of ze met de gas analyzer wilden meten om ook het mengsel per carburateur goed te kunnen zetten. De eerste indruk is goed, hij loopt best wel netjes. In ieder geval staan de mengselschroeven in een andere stand (waarschijnlijk iets rijker mengsel). Dit keer ben ik best wel tevreden over Hans v Wijk. De receptie van de werkplaats maakte dit keer een professionele indruk en ik werd ook netjes geholpen. Zelfs het vervangend vervoer (dit keer een Kawasaki ZR7S van 2002) was na enig aandringen bij de afspraak maken zo geregeld.

De rest van de 10k beurt was niet veel bijzonders : olie + filter, luchtfilter reinigen alles weer gesmeerd en afgesteld. Dit keer nog geen nieuwe banden, die gaan er binnenkort als geheel nieuwe set op. Dan worden het waarschijnlijk Contiforce banden of Michelin Sportec M1. Bridgestone of Dunlop heeft iedereen al.

Als je mijn mening wilt over de Kawasaki: Gn ZR7S gaan rijden als je een Fazer hebt, want je gaat zeker 5 jaar terug in de tijd. De Fazer stuurt veel strakker, heeft een veel leuker motorkarakter, trilt veel minder etc etc. De ZR7S doet mij een beetje aan een Diversion 750 denken, die bestaat wel niet, maar dan heb je een idee.

10k Beurt

EUR 245,-

17-nov-2002

Km stand 009800

Het project met de 2e hands demper is aardig geslaagd. Ik ben nu zover dat die er binnenkort weer op kan. Ik heb een gehele pagina onder Techniek hierover gemaakt compleet met foto's e.d. als je direct naar die pagina wilt klik dan hier 

 

3-nov-2002

Km stand 009400

Ruitje bevalt goed, alles lijkt wat rustiger qua wind, wat je vroeger bij 100 merkte van de wind, lijkt nu pas bij 120 op te treden, dus dan helpt het wel. Het uiterlijk van de ruit begint ook te wennen. 

Tevens dit weekeinde een 2e hands demper gekocht om wat mee te gaan experimenteren en dat wordt dus open zagen en de demping etc veranderen. Ben er alleen nog niet helemaal uit wat de beste manier is om deze uitlaat 'netjes' uit elkaar te krijgen en hem daarna weer netjes in elkaar te krijgen, want de buitenkant is allemaal dichtgelast RVS. Tips zijn welkom!

EUR
25,-

20-okt-2002

Km stand 009066

Ruitje was achteraf toch zaterdag nog binnen gekomen, maar ik heb het deze week dus even afgehaald en erop gezet. Het is geen toonbeeld van schoonheid dat ruitje. Best een aardige hobbel erin, zeker vanaf de motor gezien. Qua windbescherming werkt het volgens mij wel. Wel wat turbulentie er voor terug, maar de winddruk op nek en helm is wel wat verminderd. De carb modificatie is er weer af, want dat was het niet.

EUR
71,53

11-okt-2002

Km stand 008884

Yamaha blijft verbazen. Het ruitje was er dus niet omdat het tussen Yamaha Europa en Yamaha Nederland niet zo goed loopt qua logistiek. Hierdoor kan ik weer een weekje langer op het ruitje wachten. 

Tevens een kleine modificatie op de carbs gedaan. Zoals ook al op het engelse forum van de FOC UK site staat te lezen. moest dit wat minder trillingen en ook nog een zuiniger motor opleveren. Dus gelijk maar even de tank volgegooid en de standaard uitlaat er weer op voor de winterperiode. Binnenkort weet ik meer. Morgen even naar de Safe jaarmarkt.

 
03-okt-2002

Km stand 008750

Vanmiddag toch maar de originele Yamaha Flip-up ruit besteld, deze is 5 cm hoger dan de standaard, maar is wat boller vorm gegeven.
Daarmee hoop ik wat wind van mijn bovenlijf en helm weg te halen.
Volgende week vrijdag hoop ik hem te kunnen uitproberen.
Daarnaast even de Fazer weer wat nagelopen: 
Olieverbruik nog steeds nihil, remmen staan er nog goed bij, ketting even gesmeerd en de boel weer wat gepoetst. De 10000 km's worden misschien dit jaar nog vol gemaakt en dan de eerste echte beurt, waar eigenlijk niet veel hoeft te gebeuren. Carbs houd ik zelf bij.
Misschien gaat van de winter de standaard pijp er even op, die kan beter tegen slecht weer.
 
18-sept-2002

Km stand 008300

Weinig nieuws te melden. Dit jaar niet zoveel kilometers gemaakt met de Fazer. Ziet er nog als nieuw uit. Als er andere banden op moeten, worden dat waarschijnlijk wel Metzeler Sportec M1 banden, want daarmee lijkt het shimmy verhaal op de voorband over te kunnen zijn. de Bridgestones en de Dunlop zouden dat niet kunnen verhelpen. Bovendien zijn de Metzelers ook nog goed in de regen en gaan ze ook nog redelijk lang mee.
Ben benieuwd wat dit jaar de Motorai gaat brengen.
 
31-Aug-2002

Km stand 007911

De 8000 km komt in zicht, achterband kan nog wel even mee, De bougies pas eens gecontroleerd en deze waren allemaal even bruin van kleur, dus een mooie afstelling! Het benzineverbruik van deze Fazer is met moeite beter dan 1 op 20 te krijgen. Het lijkt erop dat injectie toch de manier moet gaan worden om schone verbranding te garanderen, want nu worden onder druk van de milieu eisen qua emissie van schadelijke uitlaatgassen de motors toch niet zuiniger. Dan hoop ik wel dat het een injectie gelijk aan de R1 wordt, want die heeft bewezen zuinig met benzine te kunnen omgaan (Daar kan Honda wat van leren met de CBR600F en de CB900 Hornet)  
02-Aug-2002

Km stand 007237

De achter remblokken van de Fazer waren bijna versleten en daarom zelf maar even 2 nieuwe gehaald en vervangen. Een vies klusje met al die remstof. Maar met remmenreiniger schoonspuiten en daarna schoonwrijven. Vervolgens de zuigers terugdrukken (Lijmklem helpt hierbij, maar wel steeds een andere plek om kantelen te voorkomen) Daarna de plaatjes overgezet en op de juiste plekken wat kopervet gedaan en alles weer netjes gemonteerd. Zo kan die dus mooi door de 10000 km beurt zonder het vervangen van remblokken. Die dingen kosten toch nog zo'n EUR 34,96 niet weinig, maar wel origineel Yamaha, dus geen gezeur met garantie eventueel. Benieuwd of deze langer meegaan, want het zijn nu wel precies dezelfde. Voorheen ging de 2e set altijd wel langer mee.

De GS500 heeft een carburateurrevisie achter de rug waarbij ook de sproeiers zijn vervangen naar 125 (was 120). Een van de membramen van de gasschuif had ook gedeeltelijk klem gezeten, dus is die erg duidelijk van opgeknapt. Machientje heeft nu tenminste geen witte bougies meer, maar gewoon donkerbruin! Ook veel meer vermogen beschikbaar.
Allemaal zelf gedaan en met de Twinmax weer synchroon gezet. Suzuki loopt momenteel 1 op 21 en ik heb er al zo'n 500 km mee gereden.

Ook alle kuipdelen (Challenger uitvoering) zijn hersteld en zoveel mogelijk bijgelakt. Ziet er alles bij elkaar weer netjes uit. Alleen blijft de Soes voorlopig naked door het leven gaan, totdat mijn vrouw er wat kilometers op heeft zitten en misschien wat meer wil gaan toeren.

EUR
 34,96

13-Juli-2002

Km stand 006600

Rustig weekje voor de Fazer, gewoon woon werk verkeer gereden. Maar mijn motorhobby heb ik kunnen uitoefenen op de Suzuki.

Inmiddels is de GS500 volledig door mij nagekeken en zonodig gereviseerd, afgesteld, bijgeverfd etc etc. Ook de verlaging met 2,5 cm is gelukt. Ook nog even laten verzekeren en de eerste korte ritjes gemaakt. Eerst stond het mengsel wat arm, maar na wat afstellen van de carbs op mengsel en synchronisatie (zijn er maar 2, dus dat gaat snel) pakt die nu goed op. Voor een 500cc twin met zo'n 54 pk niet slecht.
Ook mijn vrouw past er nu goed op met haar 1,63m Nu alleen nog wachten op haar rijbewijs, Theorie is al behaald praktijk hopelijk binnenkort.

Alle werkzaamheden voor de GS500 die vorige keer nog moesten zijn nu uitgevoerd. Binnenkort zal ik eens een foto op mijn website zetten van het resultaat.

 

25-Juni-2002

Km stand 006300

Afgelopen weekend weer eens naar Zeeland gereden op de motor (Wemeldinge) en dan merk je toch wel wat een lekkere motor zo'n Fazer is, zeker op de 2 baans wegen, waar je nogal eens moet inhalen, is zo'n superbikestuur en een sportuitlaat een leuke combinatie. Voor mijn geen sportmotor, want dat kost je een paar armen en schouders, bovendien ook nog de inhoud van je portemonnee. Voor de techniek zou ik wel een sportmotor willen hoor!

Met de Suzuki GS500 gaat het ook goed. Al heel wat gedaan:

-Kuip verwijderd.
-Linksysteem achtervering gereinigd en gesmeerd.
-Toerstuur erop, nu bevestigd op de kroonplaat.
-Motorblok bij gespoten.
-Lagers gesmeerd.
-Remklauwen gereviseerd.
-Uitlaat systeem geschuurd (kachelzwart moet erop).
-Zijstandaard overgespoten.
-Kabelboom opnieuw getaped.
-Toerenteller gerepareerd.
-stuurgewichtjes opnieuw gespoten.

Wat moet nog:

-Koplamp en spiegels monteren en aansluiten.
-Ketting smeren.
-Knipperlichten repareren.
-Uitlaat zwart maken.
-Kleppen stellen.
-Carburateurs reinigen en afstellen.
-Verlagingsetje maken en monteren.
-Nieuwe voorband.
-Subframe onder zadel ontroesten en zonodig bijlakken.
-lakbeschadigingen bijwerken.
-Poetsen.

 

18-Juni-2002

Km stand 005835

Afgelopen weekend een Suzuki GS500E uit Limburg opgehaald (zelf gereden). Dan merk je pas wat een perfecte motor die Fazer eigenlijk is:
Stuurgedrag, wegligging, zitcomfort, koppel, betrouwbaarheid, schoonheid en nog veel meer.
Dan is zo'n GS500 toch wel even wat anders zeg.
De Suzuki wordt voorlopig de motor voor mijn vrouw die druk aan het lessen is. Niet dat ik haar niets beters gun, maar wel een rustige manier om het motorrijden te kunnen ervaren. 
Geeft mij de mogelijkheid om mijn kunsten te laten zien en van de GS500 gewoon weer een veilige, leuke, mooie, betrouwbare en goed lopende motorfiets te maken, want die heeft wel wat achterstallig onderhoud opgelopen. Zal jullie hier zijdelings wat op de hoogte houden van mijn GS500 ervaringen. (luchtgekoelde 2 cilinder, bouwjaar 1991)

 

10-Juni-2002

Km stand 005835

Fazertje loopt heel netjes de laatste weken. Dat geluidje is toch ook wel lekker. Moest weer even wennen, maar nu die ook zo mooi loopt, is die open uitlaat zeker niet verkeerd. Hij rijdt nu ook weer redelijk zuinig en de bougies zijn ook mooi van kleur, dus laat ik het voorlopig even zo met die carburateurs. Colortune zal niet echt veel verbeteren, dus laat ik dat maar voor wat het is, bespaar je tenminste ook nog zo'n 100 Euro.

 

29-Mei-2002

Km stand 005100

Afgelopen weekend toch nog maar eens een keertje de mengselschroeven gelijk gezet (1 rondje uitgedraaid voor model 2002) en daarna de carbs gesynchroniseerd. Dit blijft een secuur werkje waarbij echt millimeterwerk het verschil maakt tussen echt goed lopen en wat onregelmatig lopen. Al vaak gezegd: 'het is niet veel, maar het scheelt wel' 

De TPS sensor ook nog maar eens gecontroleerd maar die stond perfect.

Afgelopen week ook weer de Micron sportdemper erop gezet. dit keer zonder de extra db-killer. Wel weer heftig zo'n uitlaat en of die nu echt mooier loopt.... Ik weet het nog niet. Het is meer het geluid wat je krijgt. Echt open draaien de woonwijk uit zullen mijn buren niet echt op prijs stellen. 

 

17-Mei-2002

Km stand 004862

Omdat toch wel wat mensen ongerust werden over mijn welzijn, schrijf ik hier weer een stukje in mijn Fazer dagboek.

Voor mij wat drukke tijden geweest met werk en andere websites (Webmaster van een aantal andere sites) en ook nog lekker 2 weekjes vakantie naar Tenerife met vrouw en kinderen, heeft ervoor gezorgd dat ik mijn website een beetje versloft heb.

Iedereen bedankt voor de getoonde bezorgdheid (o.a. Jack en Karin).

Met de Fazer gaat het nog steeds goed, alleen ben ik er de laatste tijd niet echt veel op uit geweest en dat kun je ook zien aan de kilometerstand. Woon werk gaat de laatste weken ook nog wel eens op de fiets want ik wil fysiek toch ook nog een beetje in vorm blijven en met het mooie weer van afgelopen week is dat best goed te doen. Mijn benzineverbruik (tankbeurten) heb ik in ieder geval nog wel steeds bijgehouden. 

Nog wat over mijn Fazer:

De TPS sensor afstelling maakt eigenlijk zo goed als niets uit.
De Fazer is nog steeds een perfecte motor, dat merk je als je na 2,5 week de motor uit de garage haalt en met 1 druk op de knop hij gewoon weer loopt. Dat bedoel ik nu met betrouwbaar. 

De standaard uitlaat staat er op dit moment weer op want daar loopt die toch echt het mooiste mee. (Heb ik trouwens al eens op het Fazerforum ook een paar keer gelezen)
De volgende bijdrage zal sneller komen, beloof ik!

 

30-Maart-2002

Km stand 003760

De TPS sensor maar eens goed afgesteld. Hoe moet dat nu?

De toerentalmeter geeft slechts 3 mogelijke waarden aan:
0 RPM, 5000 RPM en 10000RPM.
Zet je contact aan, (NIET STARTEN!!!) haal de stekker los van de TPS sensor en koppel hem weer aan. Dan geeft je RPM meter een van deze 3 waarden aan.
Als je dan een beetje aan je gas draait zie je bij een bepaalde hoek ineens de meter naar 10000RPM gaan. Dit geeft dus de marge voor de goedsituatie aan.
Binnen deze marge is dus alles mogelijk en kan het betekenen dat je motor gewoon beter gaat lopen of minder trillen. Het kan natuurlijk ook averechts werken dus markeer wel je beginstand! Draai de schroefjes los met een TR Torx 25 sleutel (ook wel SecuTorx genoemd).
Bij mij geen zegellak dus vooruit dan maar.
Ik heb hem nu iets met de klok mee verzet (schat slechts 5 graden) (binnen de 5000 RPM marge) en ga eens kijken of dat iets aan de motorloop veranderd. Als je de TPS sensor los laat dan merk je eigenlijk niet veel verandering, dus het zullen wel enkele graden vonk verdraaiing zijn die hiermee aangestuurd worden.

De Micron uitlaat heeft ook nog een extra db-killer pijpje gekregen en die staat er dus ook weer op. Wel weer lekker pittig geluidje, maar toch iets beschaafder dan eerst, dus wel fijn voor de buurt.

 

17-Maart-2002

Km stand 003400

Vandaag de carbs voor de derde keer gesynchroniseerd. Dit keer bij een koudere motor en dan gaat het iets makkelijker (wel ongeveer 1300 RPM aanhouden!). Op een gegeven moment ging die ineens een stuk harder stationair lopen, maar ook een beetje bokken, net of niet alle cilinders in de pas lopen. Daarna dus tot 3x toe alle carbs 2 aan 2 nagelopen en nu staat die best wel goed. Bij koude start draait die na een halve minuut ongeveer 900 rpm en bij warme motor  draait die 1200 rpm.

 

02-Maart-2002

Km stand 002800

Vandaag de carbs nogmaals gesynchroniseerd. Nu met een veel warmere motor en dan wordt het een heel ander verhaal. Veel lastiger om hem dan mooi rustig te laten lopen. Ook zijn dan de afwijkingen dan toch wat groter. Daarna wat gereden en dan loopt die wel mooi hard. 

Over een paar weken zal ik nog eens kijken hoe de carbs dan staan en als het dan goed is, blijf ik er voorlopig af, want het blijft millimeter werk.

 

24-Feb-2002

Km stand 002610

Het klinkt misschien gek, maar ik heb de originele uitlaat er weer even opgezet.

Blijft qua uiterlijk een hele mooie pijp, lekker vet eigenlijk wel. Als je met de standaard demper rijdt, valt pas op hoe mooi zo'n Fazer eigenlijk loopt. Zeker na het afstelwerk van een paar weken geleden, lijkt het wel weer de bekende elektromotor, maar dan wel een met heel veel vermogen. De glimlach komt vanzelf op je gezicht als je het gas opendraait. Echt een wolf in schaapskleren nu. Waarschijnlijk het komend weekend nogmaals de carbs eens controleren op synchronisatie, want dan wordt de afstelling echt perfect.

Om te kijken of echt alle cilinders even goed meelopen, voel ik nu vlak na het starten of alle uitlaatbochten even snel warm worden. Zo kun je goed voelen welke cilinder wat achterblijft en iets meer mengsel nodig heeft. (Via de mengselschroeven). Doe dit wel met de choke eraf, want dat is ook de situatie als je gaat rijden!

De Micron demper gaat binnenkort een keer helemaal uit elkaar om het dempingmateriaal te bekijken en zonodig te vervangen. Fabriceer ik gelijk nog een extra db killertje. Ook een poetsbeurt voor het aluminium van de demper kan geen kwaad, want de pekel heeft hier aardig wat sporen achtergelaten. 

 

23-Feb-2002

Km stand 002610

Na een aantal pekeldagen in december en begin januari, vond ik het hard nodig om de remklauwen grondig te gaan reinigen. Remklauwen voor losgemaakt van de voorvorkpoten en de remblokken verwijderd. Daarna de boel ingespoten met SILKOPEN (Graphited Penetrating Spray) dat reinigt en smeert.
De zuigers zagen er aardig aangeslagen uit, dus met wat remmen de zuigers iets naar buiten laten komen om ze goed te kunnen reinigen.
Terugdrukken moet makkelijk gaan en zo kun je een voor een de zuigers goed schoonmaken. Pas wel op dat je 1 remklauw tegelijk doet, want anders zou je er wel eens een zuiger uit kunnen drukken en dan heb je troep (remolie eruit is heel agressief!!!, alles vies en natuurlijk verplicht ontluchten etc.)
Daarna de hele remklauw goed gereinigd en de punten waarlangs de remblokken bewegen ingevet met wat kopervet, ook de plekken waar de zuigers de remblokken raken met kopervet ingesmeerd. Vergeet ook het asje niet!
Natuurlijk de remschijf of de remblokken NIET vet maken!!
Alles weer geborgd en met het juiste koppel vastgezet. en na wat remmen staan de blokken weer tegen de schijven. Dit zelfde gedaan met de remklauw van het achterwiel, alleen moet je daar eerst even de inbusboutjes van de remklauwen losdraaien voordat je de remklauw losmaakt. Deze remklauw is echt vies omdat die onder de schijf hangt en zo niet echt zelf reinigend kan zijn.

Bij de Kwantum waren de H4 Ultravison lampen van Philips in de aanbieding een setje voor EUR 16,- gekocht en er in gezet. Duidelijk witter licht dan de standaard lampen. Het licht was al goed, maar nu nog beter.

H4 lampen
EUR
16,00

21-Feb-2002

Km stand 002570

Vandaag getankt. Er ging 19,3 liter in. Het restant wat gisteren in de tank zat bedroeg ongeveer 2 liter, dus dat brengt de maximale tankinhoud op ongeveer 21,3 liter. Nu de benzinemeter maar weer eens goed in de gaten houden. Toch maar met de auto naar de Motorbeurs geweest, zo kon ik alles wat ik heb gekocht tenminste meenemen.

 

20-Feb-2002

Km stand 002567

De carburateurs toch weer wat zuiniger gezet, de mengselschroeven staan nu op 1 rondje uitgedraaid. Tevens de vlotter van de benzinetank toch maar weer wat anders afgesteld, omdat nu bij ongeveer 4 liter het oranje lampje al ging branden. Bij 3 liter is nu mijn streven! Dit lampje is nogal irritant aanwezig, zeker in het donker!
Binnenkort ga ik nogmaals de carbs synchroniseren, want na een weekje loopt die toch weer iets onregelmatiger. Ook de Micron sportpijp lijkt iets luider te worden, misschien toch wat dempingmateriaal weggeblazen?

 

11-Feb-2002

Km stand 002300

Vandaag de carburateurs gesynchroniseerd, zie daarvoor de aparte pagina hierover compleet met foto's etc.

Ook de benzinemeter iets bijgesteld (vlotterschakelaar in de tank)
Kijk daarvoor ook bij de pagina hierover. Hebben jullie vergelijkbare ervaringen met model 2002?

 

19-Jan-2002

Km stand 001585

Ik zou nog met de scheve stuurkuip aan de slag gaan en dat heb ik 19 januari nog even gedaan. Het was een hele klus:
Om het allemaal te kunnen laten zien heb ik er maar wat foto's en een aparte pagina van gemaakt:
Stuurkuip recht zetten.

Omdat ik ook nog nieuwsgierig was naar de definitieve tankinhoud van het nieuwe model, heb ik het restant van mijn tank maar in een jerrycan gegooid en met een bijna lege tank naar de benzinepomp gereden.
Met enige moeite kreeg ik er 22,2 liter in dus schat ik de capaciteit op zo'n 22,5 liter maximaal. Dit betekent wel dat het reserve lampje pas gaat branden als er nog maar krap 2 liter in zit en niet de 3,5 liter die Yamaha aangeeft. Toch eens een keertje bij de dealer aankaarten, wat zijn jullie ervaringen met het 2002 model???

 

18-Jan-2002

Km stand 001585

Het idee dat de stuurkuip scheef staat (iets naar links) wordt ook door iemand op het FazerForum van www.fazer.nl bevestigd. Het is niet veel maar het staat niet recht. Moet dus nog wat mee gebeuren. Het inrijden zit er bijna op en soms ook al weer wat hogere temperaturen met droog wegdek. Het synchroon stellen van de carbs wordt een van de volgende projecten. Nu nog vacummeters!  

 

03-Jan-2002

Km stand 001323

Eindelijk weer eens motor kunnen rijden! Met al die vorst en pekel doe ik het woonwerk verkeer op de fiets (zonder motor dus). Scheelt in ieder geval dure valpartijen door gladheid en geen verwoeste motor door al die agressieve pekel. Vanmiddag (vrije dag dus) eindelijk een droog wegdek, dus kon ik mijn superbikestuur uitproberen. Heerlijk relaxte houding met veel meer controle over het sturen. Wel iets minder zicht naar achteren, maar wel beter dan de vorige Fazer, omdat nu de spiegels toch beter staan.

 

29-Dec-2001

Km stand 01299

Na de storm van gisteren, was het weer eens een geschikte zaterdag om wat te gaan sleutelen. Vandaag het zwarte superbikestuur er op gezet, welke ik nog had van mijn vorige Fazer. Komt nu mooi uit met de zwarte kroonplaat. Ook de cruisecontrole weer gemonteerd en een tankpad op mijn tank geplakt.
Helaas geen proefritje kunnen maken omdat er weer een bui viel en na het schoonmaken wil je toch wel even een schone en droge motor houden. Binnenkort zal ik mijn superbikestuur ervaringen hier weer neerzetten, maar die zullen niet veel afwijken van mijn vorige ervaringen, alleen het zicht naar achteren is hopelijk nu nog wel goed.

 

14-Dec-2001

Km stand 01002

Koud h vandaag ? De 1000 km beurt laten uitvoeren bij Hans v Wijk. 2,5 liter Motul 5100 10W/40 olie erin en een nieuw oliefilter. Nu kan dus de volgende 9000 km gereden worden zonder garage bezoek. Dus binnenkort gaat de cruise controle en het superbikestuur er weer op. Weet ik daarna ook of de spiegels echt beter staan dan op mijn vorige Fazer. Ook nog even wat benzine getankt nu 1 op 18,5. Niet slecht met deze temperaturen en iets pittiger rijstijl. Zou die toch langzaam zuiniger worden?

Kleine beurt
EUR 43,78

06-Dec-2001

Km stand 00787

Vandaag weer getankt nu 1 op 18,2. De harde wind van gisteravond is met name vanaf de zijkant erg lastig. Wind op de voorkant weet deze Fazer goed te weerstaan.

Zijn er al mensen die de tank echt leeg gereden hebben van de nieuwe 2002, want er moet toch zeker 23 liter in gaan als die echt leeg is?

 
01-Dec-2001

Km stand 00565

Ondanks het miezerige weer, toch er maar weer eens op uit geweest. Zo'n 65 km binnendoor weggetjes genomen om toch maar de nodige afwisseling tijdens het inrijden te krijgen. Het rubbertje van de middenbok was verdwenen, waarschijnlijk na het verwisselen van de demper niet helemaal goed gezeten, dus daar maar een nieuwe voor gehaald en er op gezet. Wel het steuntje wat bijgebogen om herhaling te voorkomen. Na deze toerrit de motor weer een wasbeurt gegeven, gewoon met spons en zeem. Dus staat die weer netjes schoon in de garage. Volgende week hopelijk iets droger weer.
Rijd gewoon wel lekker vertrouwd weer zo'n Fazer alleen de onbekende bochten neem ik wel met de nodige voorzichtigheid, nu zeker met al die nattigheid, modder en afgevallen bladeren. Maar ja altijd nog beter dan vorst en mogelijke sneeuwval en de pekel daarna. Iedereen voorzichtig aan h!

Afstand houder rubber tussen middenbok en uitlaatdemper

EUR 4,25

28-Nov-2001

Km stand 00410

De eerste tankbeurt zit erop. Wat een grote tank zeg! Er ging bijna 21 liter in. Nu is het niet helemaal zeker of mijn brandstoflampje wel goed werkt, want die ging branden toen er geschat 20 liter bij kon! Tot de volgende tankbeurt ga ik met de Micron sportuitlaat rijden, kijken of die dan zuiniger is. Klinkt ook wel weer leuk!

 
19-Nov-2001

De eerste Woon-werk kilometers zitten erop. Goed warm laten draaien en in de mist de rit begonnen. Wat direct opvalt zijn de twee lichtbundels die uit de nieuwe koplampen komen, fenomenaal wat een verschil met de vorige Fazer. Geen ombouw meer nodig, want standaard 2 dimlichten en ook voor grootlicht staan 2 gloeilampen tot je beschikking. De benzinemeter zakt nu netjes mee met het echte niveau en alles loopt gewoon mooi.

 
17-Nov-2001

Km stand 000130

Heerlijk zo'n 120 km gereden op mijn nieuwe Fazer, lekker rustig inrijden en bij Safe in Rotterdam een tankpad gekocht om de tank te beschermen. Ook nog bij Safe in Zoetermeer geweest en het boekje 'De naakte waarheid' gekocht (St. Nikolaas cadeau) Een rij-instructeur geeft tips en ervaringen voor motorrijders, volgens mij een aanrader voor elke motorrijder, goed voor het gezond verstand, want wij blijven een risico groep op de weg! Bij Hans van Wijk in Zoetermeer stond mijn oude Fazer al weer in de showroom, alleen nog niet geprijsd. Ik ben benieuwd wat ze gaan vragen, als je hem ziet, dan moet je maar eens E-MAILEN. Inmiddels ken ik de nieuwe eigenaar al. (naschrift 28 dec 2001)

Tankpad
EUR 9,05

16-Nov-2001

Extenda Fenda (verlengd voorspatbord) gemonteerd en de gehele motor na thuiskomst gereinigd en alle boutjes en moertjes met wat spuitvet behandeld om corrosie te voorkomen. De eerste nog oude foto's kun je op de fotopagina vinden.

 
16-Nov-2001

Km stand 000008

Mijn nieuwe Yamaha Fazer 600 model 2002 kleur Silver 1 opgehaald.
Onderweg toch nog even de tank echt vol gegooid, om een goed beeld van het verbruik te krijgen tijdens het inrijden.

Is toch wel weer een verschil met mijn vorige Fazer!
Loopt veel mooier rond, pakt lekker op het gas en stuurt geweldig licht. Ook het dimlicht is echt perfect nu: 2 echte H4 gloeilampen, zodat ook een dubbel grootlicht beschikbaar is, ook de parkeerlichtjes zitten nu mooi in de bovenhoeken van de lamp weggewerkt, echt af dus!
De kleur is even wennen, er zit een bepaalde kleurwaas doorheen die ik niet helemaal thuis kan brengen iets blauws misschien, de tankvorm is veel ronder aan de achterkant.
Slechts op zeer kleine details zijn verbeteringen doorgevoerd, waarbij natuurlijk de genoemde verbeteringen zoals een radiatorbescherming en een stevige kettingkast direct opvallen. Maar ook de zwarte kroonplaat en stuurbevestigingsklemmen vallen op en natuurlijk het gewijzigde dashboard en de 22 liter tank, waar ik na 100 km nu wel al beweging in de benzinemeter zie, dus is dat ook weer verbeterd.

 EUR

7790,-
(catalogusprijs)

03-11-2001
km stand
22900

De beslissing is gevallen:

Over 2 weken rijd ik op een model 2002 Fazer rond!
Het is toch weer Hans v Wijk in Zoetermeer geworden. De beste inruilprijs n na wat pittige discussie over de voorheen (niet) geleverde service, geef ik van Wijk motoren toch weer een kans, want het is toch een motorzaak die bij mij een stuk beter overkomt dan menig Safe vestiging, zeker qua persoonlijke benadering en inruilprijzen.

Dus binnenkort gaat mijn homepage op de schop en ga ik voor mijn 2e Fazer wat ruimte reserveren en komt mijn oude Fazer in de geschiedenisboeken te staan (natuurlijk nog steeds on-line opvraagbaar, maar geen updates meer voor die Fazer) Maak ik gelijk een afgerond kostenplaatje voor Fazer 1 en beginnen we voor Fazer 2 weer met een schone lei.

 

     
Nov-2001
Let Op: Met 2002 in zicht zal ik alle prijzen en kosten in Euro vermelden. dan went het alvast!!!

Euro dus

Copyright ©  2001  Ted Damen
Created: 17-Nov-2001